TILBAKE
TILBAKE
Tiger Tiger of Sweden Sweden LOVANN LOVANN of Tiger of Bukser Bukser
Annonse

of Tiger Bukser Sweden Sweden Bukser of Tiger LOVANN LOVANN of Tiger FF0qpr

Forfatter Levi Henriksen har skrevet sin aller første barnebok. Den handler om elleve år gamle Astrid som lager en djevelsk plan for å gjenforene sine skilte foreldre.

Annonse

I Astrids plan inngår en båt, en kjettingtang, tørrmat og en øde øy. I ”Engelen i djevelgapet” får vi ta del i Astrids inderlige ønske om at mamma og pappa skal bo sammen igjen, samtidig som vi får kjenne på hennes dype skepsis til foreldrenes nye kjærester, Ponni-Pia og Domrot.

- Du beveger deg inn på et sårt og vanskelig tema i barneboka. Hva er bakgrunnen?

- Kall meg gjerne gammeldags, men jeg synes mange par gir opp for lett, at de slåss for lite. Selvsagt finnes det grunner til at to voksne mennesker velger å skille lag, men har man barn, så bør man i alle fall gå noen ekstra runder, mener Henriksen, vel vitende om at han kan bli oppfattet som moraliserende.

- Astrid handler som hun gjør fordi hun vil at mamma og pappa skal bo sammen igjen. Men i virkelighetens verden er det ikke sikkert at en gjenforening av foreldrene er best for barna?

- Mitt poeng er bare at par ikke bør gi opp så lett. Jeg tenker særlig på foreldre med barn. En skilsmisse er jo vanskelig å takle for barna uansett, sier forfatteren.

Utdanning møter ham på forfattertreff på Cappelen forlag i august der han nettopp har lest et utdrag fra barnebokdebuten «Engelen i djevelgapet». I dag, 21. august, presenterer Cappelen de andre bøkene på sin høstliste.

 

Holder kortene tett

Romanforfatteren, som også er kjent som låtskriver, tekstforfatter og musiker, forteller at han sjelden har hatt det så gøy som under arbeidet med dette barnebokprosjektet.

Samtidig var han spent og nervøs da han overrakte manuset til datteren i julegave. Henriksen hadde lovet datteren Leah, som nå er tolv år, at han en gang skulle skrive en barnebok.

- Jeg skjønte at hvis jeg skulle rekke å skrive boka mens Leah ennå er et barn, så begynte det å haste. Ideen til de første linjene kom mens jeg satt og ventet på sønnen min som var på fotballtrening, forteller Henriksen.

Det tar tid før Leah gir faren tilbakemelding. Hun holder kortene tett til brystet mens hun leser. Det gir Henriksen en følelse av å ha mislyktes. Men lille nyttårsaften finner han henne gråtende under stuebordet. Da skjønner han at boka har gjort inntrykk.

- «Engelen i djevelgapet» inneholder en skyteepisode på den øde øya. Du er ikke redd pistolskytingen skal lede barnas tanker inn på det som skjedde på Utøya 22. juli i fjor?

- Den problemstillingen diskuterte jeg faktisk med forlaget. Men de ønsket ikke at jeg skulle forandre noe i manuset mitt. Selv har jeg aldri tatt drapsmannens navn i min munn og jeg nekter å la ham influere på arbeidet mitt som forfatter, sier Henriksen.

 

Håper på leseglede

- Hva vil du at barn skal oppleve når de leser boka di?

- For meg ga bøker som «Hardyguttene», «Tom Sawyer», «Mesterdektiven Blomkvist» og «Hjortefot på prærien» stor leseglede. Klarer jeg å formidle noe av den samme spenningen, undringen og lesegleden som jeg selv følte som barn, så har jeg oppnådd det jeg håper på, sier Henriksen som er kritisk til at mobil, tv og pc er i ferd med å utkonkurrere stille lesing.

- Jeg innser at tv-serier og dataspill er kommet for å bli. Men jeg håper at boka ikke taper kampen om barnas tid fullstendig. Hele forfatterskapet mitt bunner i min kjærlighet til bøker. Jeg kjedet meg aldri når jeg kunne lese en god bok. Jeg håper barn kan føle det samme i dag.

- Har du fulgt dagliglivet og skolelivet til barna dine tett?

- Som forfatter har jeg hatt mulighet til å ha hjemmekontor. Dermed har jeg kunnet være mye tilstede i deres liv. Barna mine er veldig forskjellige. Mens sønnen min er opptatt av fotball og dataspill og ikke så motivert for skole og lesing, er datteren min glad i å lese, full av tanker og veldig selvgående når det gjelder skolearbeidet, sier Henriksen.

- De er med andre ord som barn flest. Jenter leser mer enn gutter. ”Engelen i djevelgapet” inneholder en del action og spenning. Klarer du å få med guttene da tror du?

- Jeg har et ydmykt forhold til det. Men hvis jeg klarer å inspirere noen til å lese er det bra.

- Hva har Leah betydd for din evne til å leve deg inn i hodet til en elleve år gammel jente?

- Fantasien, innlevelsesevnen og fortellergleden Astrid har, er inspirert av Leah, sier han.

Tiger LOVANN Sweden Bukser Sweden Bukser LOVANN Tiger of of of Tiger  

På skolebesøk

- Har du vært rundt på skoler og snakket om forfatterskapet ditt?

Bukser LOVANN of Tiger LOVANN Tiger of of Bukser Tiger Sweden Sweden - Ja, flere ganger og jeg liker det godt. Det er fint å møte barn og unge face to face. For en tid siden var jeg på en skole i Vestby kommune i Østfold for å snakke om «Babylon Badlands». Jeg var helt imponert over hvor godt forberedt elevene var. De stilte så mange kloke spørsmål, sier Henriksen.

- I tillegg til å være barnebokforfatter kan du nå også bli filmmanusforfatter. Jeg leste nylig at romanen «Snø vil falle over snø som har falt» kan bli film?

- Ja, det er et spennende prosjekt, sier Henriksen som også kan røpe at han er i gang med en ny roman for voksne.

- Blir det flere barnebøker?

- Jeg utelukker ikke det, avslutter forfatteren med et smil.

Jeans TEE V T SOFT Tommy shirts NECK 0wdq4dR
Overmateriale: 98% ull, 2% elastan Vedlikeholdsråd: Kjemisk rens
of Tiger Bukser Sweden Sweden Bukser of Tiger LOVANN LOVANN of Tiger FF0qpr of Tiger Bukser Sweden Sweden Bukser of Tiger LOVANN LOVANN of Tiger FF0qpr of Tiger Bukser Sweden Sweden Bukser of Tiger LOVANN LOVANN of Tiger FF0qpr of Tiger Bukser Sweden Sweden Bukser of Tiger LOVANN LOVANN of Tiger FF0qpr of Tiger Bukser Sweden Sweden Bukser of Tiger LOVANN LOVANN of Tiger FF0qpr of Tiger Bukser Sweden Sweden Bukser of Tiger LOVANN LOVANN of Tiger FF0qpr