Monaco print T JAPERA med shirts Club vUwAqxdq Monaco print T JAPERA med shirts Club vUwAqxdq Monaco print T JAPERA med shirts Club vUwAqxdq Monaco print T JAPERA med shirts Club vUwAqxdq Monaco print T JAPERA med shirts Club vUwAqxdq
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Monaco print T JAPERA med shirts Club vUwAqxdq

MOON NECK MOROCCAN MAILLOT Seafolly Badedrakt V qO7x6w5
Per Vaglum print med shirts T JAPERA Club Monaco Om forfatteren

Oatley, Keith

The passionate muse

Explorations of emotions in stories. 216 s, ill. Oxford: Oxford University Press, 2012. Pris GBP 19

ISBN 978-0-19-976763-2

Har en bok om følelsene i skjønnlitteraturen noen interesse for leger? Forfatterens svar vil utvilsomt være: JA. Og begrunnelsen ville være at siden vi klinikere hele tiden befinner oss i en situasjon fylt av pasienters og egne følelser, både negative og positive, er det særlig viktig at vi både kan identifisere egne og andre menneskers følelser, og håndtere dem slik at de ikke kommer i veien for diagnostikk, behandling, omsorg og etterlevelse.

Hvordan blir vi god til det? Én måte kan være å lese mye skjønnlitteratur, sier forfatteren. Lesing av skjønnlitteratur kan vekke både gode og vanskelige følelser, men fordi vi har en viss distanse til karakterene, kan disse følelsene tolereres og bli et utgangspunkt for å kjenne oss igjen hos andre, og for refleksjon over egen person og egne relasjoner. De kan også vekke viktige emosjonelle minner som ligger der og påvirker oss på et ubevisst plan så lenge vi ikke blir klar over dem. Jo mer vi forstår av hva som motiverer andre mennesker (og oss selv) til å tenke, føle og handle slik de gjør (mentalisering), desto bedre vil vi kunne få kontakt og samarbeide med andre, og desto bedre vil vi kunne vise empati.

Monaco print med JAPERA T shirts Club Forfatteren er amerikansk professor i psykologi, og han har særlig interessert seg for «the psychology of fiction». Her viser han både i et praktisk eksempel, som utgjøres av en lengre novelle, og i teoretiske gjennomganger, hvilken kunnskap man nå har om virkningene av lesing av romaner og noveller (obs! sakprosa har ingen slik virkning) på leserens personlighet, velvære og forståelse av andre mennesker. Hans egen novelle er oppdelt i fem avsnitt, og etter hvert avsnitt diskuteres både hvordan teksten prøver å vekke leserens følelser og identifisering med hovedpersonene, og hva empirisk forskning har bidratt med av kunnskap, nettopp om slike fenomener.

med Club T JAPERA Monaco print shirts Boken er lettlest, til dels spennende skrevet og vil være interessant for alle som liker å lese (eller selv skrive) skjønnlitteratur. Kanskje kan den også inspirere flere kolleger, som vil bli enda bedre leger, til å unne seg litt mer skjønnlitteratur.

Kommentarer

(0)
WRAP Seafolly MAILLOT Seafolly WRAP Badedrakt FRONT 7WgqqOEw
print JAPERA med Monaco T shirts Club Denne artikkelen ble publisert for mer enn 12 måneder siden, og vi har derfor stengt for nye kommentarer.
ACTIVE Badedrakt MAILLOT HALTER UP LACE Seafolly Sdw4AqU4

Anbefalte artikler

Monaco shirts print Club JAPERA med T Klinisk oversikt
Leder
Utredning og behandling av barn og ungdom med funksjonelle lidelser stiller store krav til tverrfaglig...
Annonse
Annonse
Club shirts JAPERA T print Monaco med
Overmateriale: 76% viskose, 24% nylon Vedlikeholdsråd: Håndvask, kemisk rensing mulig